In 2020 exporteerde België meer dan 150 ton neonicotinoïden naar Brazilië. Dat zijn zeer schadelijke insecticiden die het zenuwstelsel van insecten aantasten en mee verantwoordelijk zijn voor de achteruitgang van bijenpopulaties wereldwijd. Geen enkel Europees land exporteert meer van die hoogst schadelijke neonicotinoïden dan België. Alleen: het gebruik van die stoffen is in Europa zelf verboden vanwege hun negatieve impact op de volksgezondheid en het milieu. Zijn de rechten van burger, landbouwer en natuur buiten onze grenzen dan van minder belang voor de federale overheid?
Eerder dit jaar betoogden milieuactivisten en ngo’s aan de fabriek van de Waalse producent Syngenta. Een aanzienlijk deel van de pesticiden die in Brazilië in omloop zijn, zijn verboden in de Europese Unie, met serieuze schade voor mens en milieu als gevolg. Bovendien komen die als een boemerang terug via de import van voedingsmiddelen waar residuen van pesticiden op blijven zitten.
Nochtans beloofde de Europese Commissie in 2020 dat in de EU verboden pesticiden ook niet langer geproduceerd mogen worden voor export. Het is onbegrijpelijk dat de beloofde wetgeving niet eens op de agenda van de Commissie voor volgend jaar staat. Enkele landen namen dan maar zelf het voortouw om die onethische praktijk een halt toe te roepen. Vorige maand verklaarde de Duitse minister van Landbouw Cem Özdemir (De Groenen) dat hij een stop wil op de export van stoffen die in Duitsland verboden zijn. Met de uitvoer van 8.500 ton verboden stoffen per jaar is Duitsland toch ook geen kleine speler in de exportmarkt. Verschillende organisaties uit het globale Zuiden juichten dat alvast toe en vragen aan Europa om hetzelfde te doen. Samen met Frankrijk wil Duitsland nu een Europees blok vormen om die immorele praktijk te stoppen. Federaal minister van Leefmilieu Zakia Khattabi (Ecolo) is alvast vragende partij om België bij dat blok te laten aansluiten.
Het is nu aan de federale regering om zich bij het Europese gezelschap te voegen. De vraag is of dat wel zal gebeuren met David Clarinval (MR) als minister van Landbouw. Hij heeft in het verleden al bewezen de pesticidenlobby voorrang te geven op het algemeen belang. Nochtans kan hij een halt toeroepen aan de enorme winsten die bedrijven als Bayer-Monsanto, BASF en Syngenta maken ten koste van mensen- en arbeidsrechten en het milieu.
Deze tekst verscheen in de rubriek “kort en bondig” van De Standaard op maandag 5 december 2022.
Meer informatie over deze problematiek vind je op de website www.stop-pesticiden.be
Daar kan je ook de petitie ondertekenen.
© 2025 Broederlijk Delen, alle rechten voorbehouden